BYtrafik nr. 6 - december 2013

BYtrafik/Titel Forfatter Resumé
Bytrafik
December 2013
   
En jævn god sæson Svend Christensen Sæson 2013 nærmer sig sin afslutning - der mangler kun julearrangementet - og besøgstallet forventes at ende et sted mellem 23 og 24 tusinde gæster. Umiddelbart før efterårsferien i oktober deltog Sporvejsmuseet igen i år i Kulturnatten i København med et antal busser, og i november var to busser igen med i juleoptoget ad Amagerbrogade. I Gera i Tyskland er arbejdet på at tilbageføre KS-bogiebivogn 1531 til den oprindelige version med midterdør gået i gang, og på Sporvejsmuseet arbejdes på færdiggørelse af restaureringen af KS 100, ombygningen af ledvognen RBG 2410 til cafévogn, og afslutningen på opmalingen af KS-bogievogn 587. I Østermarie på Bornholm skrider arbejdet på restaureringen af de tre sporvogne planmæssigt frem.
For 50 år siden:
Linie 15 nedlægges
Per Søegaard En artikel om den københavnske linie 15, der brev nedlagt 1. november 1963
En dansk roman og dens sporvogne Henrik Lynder Få forfattere skildrer deres by så intimt som Tom Kristensen (1893-1964) i romanen »Hærværk« fra 1930. Fra lejligheden i Istedgade 1, 4., hvor kultur redaktør på »Dagblader« Ole Jastrau bor, føres læseren igennem den indre by, Vesterbro og Frederiksberg foruden på et par udflugter til Charlottenlund.
For 100 år siden:
Motordrift på Strøget
Henrik Lynder En artikel om bustrafikken på strøget, hvor den første motoromnibus kom i trafik 1913.
Fransk sporvejshistorie
Saint-Étiennes sporvognslinie 4
Kurt G. Rasmussen Forfatteren fortæller om sit besøg en sommerdag i 1981.
Alexandria:
De kører endnu
Øjvind Kyrø Journalisten Øjvind har besøgt Alexandria i 2012 og har bl.a. opsøgt de tidligere danske sporvogne. Det kom der nogle dejlige billeder ud af, og vi viser her et udvalg.
Sporvogne i Jerusalem Finn Erik Larsen Finn Erik Larsen besøgte Jerusalem i 2010 og opdagede ved vandringen uden for muren til det indre Jerusalem, at der kørte sporvogne. Det kom der en artikel ud af.
Bybanen i Bergen Morten Engelbrecht Letbaner.dk var inviteret til Bergen i forbindelse med indvielsen af 2. etape af Bybanen og Morten Engelbrecht beretter her om den norske succes.
En Birkerød-bus genfødt Morten Egeskov Storgaard I forsommeren 2012 blev Sporvejsmuseet af Holger Danske Bustrafik/Fjordbus tilbudt en Leyland serie 7 bybus, der stod for en udrangering efter aktiv tjeneste siden 1984. Sporvejsmuseets medarbejdere har ført den tilbage til dens oprindelige udseende, og den blev præsenteret ved et arrangement 27. september.
Vogne vi (ikke) fik Svend Christensen Artiklen er en fortsættelse af en artikel bragt i BYtrafik, august 2013, om vognanskaffelser de seneste 15 år og også om vogne, Sporvejsmuseet ikke fik.
SHS i Tjekkiet og det østlige Tyskland Svend Christensen SHS's efterårstur besøgte Liberec, Görlitz, Frankfurt an der Oder og Cottbus.