Sporvogn med færgen fra Sassnitz

Der er en stor københavnsk sporvogn med Sassnitz-færgen, når den ankommer til Rønne torsdag 26. oktober. Sporvognen har været en tur til byen Gera i Tyskland, hvor det var meningen, at vognen skulle restaureres for Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på Midtsjælland, men Gera kunne ikke påtage sig arbejdet på nuværende tidspunkt. Derfor bliver det Maskinfabrikken Trio i Nexø, der kaster sig over en del af opgaven, hvorefter sporvognen skal færdiggøres på sporvogns-værkstedet i Østermarie. Sporvognen ventes at ankomme torsdag ved 15.30-tiden til Nexø.

Bogiebivogn 1531, som er sporvognens interne nummer fra Københavns Sporveje, er en af i alt 83 bivogne af denne type, tegnet af den navnkundige arkitekt Ib Lunding, som blandt meget andet også tegnede ”Hafniahus” i Rønne. Arkitektens 118 elegante bogiemotorvogne og 83 tilsvarende bivogne blev designet i 1929-30 og satte præg på hovedstaden til sporvejsdriftens sidste dag, 22. april 1972.

Sporvejsmuseet vil føre nr. 1531 tilbage til det oprindelige udseende fra begyndelsen af 1930erne. Vognen blev bygget på vognfabrikken Scandia i Randers og stod efter udrangeringen i ikke mindre end 31 år i en skolegård på Amager, før den blev indlemmet i Sporvejsmuseets vognsamling. De 31 år under åben himmel har naturligt nok givet nogle kraftige bid af tidens tand, som Trio Nexø og de dygtige folk i Østermarie nu skal udbedre, så sporvognen igen fremstår i fordums herlighed.

Sporvejsmuseet modtog tidligere i år to færdigrestaurerede sporvogne fra værkstedet i Østermarie. Museet er beliggende ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere på museets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk

Sporvejsmuseets ordinære sæson slutter med udgangen af skolernes efterårsferie, men museet genåbner en weekend i julemåneden, i år 9.-10. december.

En tilsvarende bivogn ses her i juleantræk på Sporvejsmuseet.