Til pressen         
SPORVEJSMUSEETSKJOLDENÆSHOLM

21. august

Spændende lys og lyd på Sporvejsmuseet

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm byder på en række særlige oplevelser i årets sidste officielle sommer-weekend, 26. og 27. august. Lørdag 26. august har museet ekstraordinært længe åbent til kl. 22. Det betyder mulighed for at nyde sporvognenes farvede linjelanterner efter mørkets frembrud, men også andre ”lanterner”, hvis ellers vejret er med på ideen. Det er nemlig sidste lørdag i august, hvor museet gæstes af amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening, der medbringer deres avancerede stjernekikkerter og tilbyder sightseeing i Universet.

I et land med gennemsnitligt 70 gode stjerne-observationsnætter om året er man nødt til at have en Plan B, og det har Sporvejsmuseet og de gæstende astronomer heldigvis. Hvis lørdagens vejr skulle være en blandet fornøjelse, rykker astronomerne inden døre med deres fine computerstyrede kikkerter, og så er det dér, de viser rundt i Universet på en medbragt skærm. Ikke helt så flot som ”the real thing”, men astronomernes beretning om deres hobby med de store afstande er stadig spændende. Astronomerne vender tilbage sidste lørdag i september, 30. september, hvor Sporvejsmuseet igen holder åbent til kl. 22. I sæsonen 2016 var Sporvejsmuseet heldig med vejret begge aftener med stjernekig. Skjoldenæsholm ligger godt for sightseeing i Universet, eftersom der er nogenlunde lige langt til de nærmeste større byer: Ringsted, Roskilde og Holbæk og byernes forstyrrende lysskær.

Sporvejsmuseets egen lille by med efterhånden mange butiksudstillinger, som de så ud i 1940erne, 1950erne og 1960erne, lyser også op efter mørkets frembrud. Af samme grund har astronomerne flyttet deres lejr til stoppestedet ”Flemmingsminde”, hvor belysningen ikke generer observationerne.

I de lyse timer lørdag køres med den bevarede københavnske omnibus fra 1897 trukket af ægte hestekræfter. Hesteomnibussen trafikerer en rute mellem Sporvejsmuseet og Skjoldenæsholm Hovedgård.

Jubilæums-jazz

Men der er flere særlige oplevelser i samme weekend. Søndag 27. august holder jazz-bigbandet Basie Trust Big Band en mangeårig tradition i live, når bandet giver koncert med swingende jazz i to afdelinger mellem kl. 13 og 15. Sporvejsmuseets gamle bindingsværksremise fra 1901 er ikke bygget som koncertsal, men har alligevel en udmærket akustik. Repertoiret er først og fremmest swingende jazz, men også ”gammel dansk” og latin-rytmer.

Basie Trust Big Band, der er under ledelse af Per Vadmand, Vigersted – selv mangeårig medarbejder på Sporvejsmuseet – er hjemmehørende i Ringsted, men har medlemmer fra mange andre steder på Sjælland. Koncerten 27. august finder sted næsten på dato 30 år efter orkestermedlemmernes første musikalske møde på Nebs Møllegård som fuldstøbt jazz bigband. Premieredatoen var helt præcis 26. august 1987. I anledning af jubilæet inviterer orkestret venner samt nuværende og tidligere medlemmer til hyggelig samling efter søndagens koncert ved sporvognenes endestation. Hvis ellers vejret er med på en tur ud i det grønne!

Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet er åbent lørdage og søndage kl. 10-17, lørdag 26. august dog helt til kl. 22. I skolernes efterårsferie (uge 42) alle dage kl. 10-17. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk