Til pressen         
SPORVEJSMUSEETSKJOLDENÆSHOLM

2. maj

Ægte hestekræfter på Sporvejsmuseet

Produceret af John Bodholdt Nielsen

Det er ikke kun elektricitet, benzin og diesel, der er drivkraften for den store vognpark af museumsvogne på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på Midtsjælland. Nogle af de ældste vogne fremføres med ægte hestekræfter, som leveres af smukke lejede heste. Det kan opleves 15 gange i løbet af museets sæson 2017 – første gang Store Bededag 12. maj.

De driftsklare hestetrukne museumsvogne er dels en lille enspænder-hestesporvogn fra København, som blev pensioneret fra den kollektive trafik så sent som 1915. Mange kender vognens kælenavn ”Hønen”. Den anden hestetrukne museumsvogn er en omnibus, som var i trafik til 1917 med linjenummeret 12. Hesteomnibussen blev normalt trukket af to heste, men hvis det var vinter med glat føre, kunne fire heste være forspændt omnibussen.

Sporvejsmuseets lille hestesporvogn kan opleves i trafik 18. juni, 1. juli, 26. juli og 12. august. Den hestetrukne omnibus, som kører på en rute mellem museet og den nærliggende Skjoldenæsholm Herregård, er i trafik 11 gange i løbet af sæsonen. Første gang 12. maj, derefter Kristi Himmelfartsdag 25. maj, pinsedag 4. juni, 10. juni, 5. juli, 19. juli, 27. juli, 29. juli, 26. august, 10. september og endelig 18. oktober. 27. juli er det præcis 100 år siden, hesteomnibussen havde sin sidste arbejdsdag hos Københavns Sporveje. Heldigvis havde det offentligt ejede trafikselskab sans for at gemme den og den lille hestesporvogn for eftertiden. Der kan læses mere på Sporvejsmuseets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk

Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet er åbent lørdage samt søn- og helligdage  kl. 10-17. I skolernes sommerferieperiode indtil 13. august er der åbent alle dage 10-17 undtagen mandag. Mandage er museet lukket.