Til pressen         
SPORVEJSMUSEETSKJOLDENÆSHOLM

22. november

Julesporvognene kører til gensyn og nye oplevelser

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm fortsætter en mangeårig tradition, når museet åbner to decemberdage for kørsel med julesporvogne, salg af friskskovede juletræer, en særlig juleudstilling, julecafé, musikalsk underholdning og besøg af selveste Julemanden. De to åbningsdage er weekenden 10.-11. december, begge dage i tidsrummet kl. 10-16.

Museet byder på såvel hyggelige gensyn som nye oplevelser. De sidstnævnte er i første række nyindrettede butiks-udstillinger, som de tog sig ud i 1940erne, 1950erne og 1960erne. En radio- og tv-forretning, en modist, der fremstillede elegante damehatte, et postkontor, en frisørforretning, en skrædder, et mejeri og mange flere. Museumsgaden med det uofficielle navn Valby Langgade er i de seneste år blevet dobbelt så lang med nye bygninger til sporvogne og busser på begge sider af museumssporvejen.

I år kan man komme til Sporvejsmuseet med særligt juletog fra Østsjællandske Jernbaneklub. Lørdag 10. december køres fra Københavns hovedbanegård kl. 10.16 via Høje Taastrup og Roskilde til Borup, hvorfra Sporvejsmuseets veteranbusser sørger for den videre forbindelse til Sporvejsmuseet. Retur fra Borup 15.00. Søndag 11. december afgår toget kl. 9.39 fra Køge og kører via Haslev, Holme Olstrup, Næstved og Ringsted til Borup – igen med videre befordring med Sporvejsmuseets busser. Retur fra Borup kl. 15.05. De købte juletræer transporteres fra skoven på godsvogne, trukket af sporvogne, og skal træerne med veterantoget til København eller Køge eller stationer undervejs, venter yderligere transport i lastbil og jernbane-godsvogn. Dermed er veterantoget, hvad jernbanefolkene kalder et ”blandet” tog. Det er de færreste juletræer, der kan prale med at være transporteret både med sporvogn og historisk jernbanemateriel. Østsjællandske Jernbaneklub anbefaler, at man bestiller billetter via e-mail: formand@osjk.dk eller telefon 30 56 77 67 kl. 10-15.

Man kan naturligvis også køre til museet i egen bil. Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted.

Blandt traditionerne i Sporvejsmuseets jule-weekend er et gensyn med sporvognslinje Nul eller ”Nullerten”. Denne helt særlige sporvognslinje var for mange år siden en del af mange menneskers hverdag, selv om ingen havde kørt med den eller set den i virkeligheden. Den var nemlig en dagblads-tegneserie skabt af tegneren Helge Hall. Men i 1953 blev ”Nullerten” til en rigtig sporvogn, som kørte en enkelt decemberdag til fordel for ”Juleløses Jul”. Ideen kom fra den kendte skuespiller Ib Schønberg, som selv optrådte som konduktør, mens frivilligt personale fra Københavns Sporveje kørte sporvognen. ”Nullerten” genopstod en enkelt dag i december til og med 1956, stadig med frivilligt personale fra sporvejene og kendte skuespillere og entertainere som konduktører. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk eller www.osjk.dk, hvor man også finder juletogenes køreplan.

Efter de to december-åbningsdage lukker Sporvejsmuseet for vinteren, men genåbner til sæsonen 2017 påskedag 16. april.