12. juni

John Winther tilbage ved styret

Anledningen var fejringen af en speciel 100-års fødselsdag, da Frederiksbergs borgmester gennem 22 år, John Winther, i lørdags var på besøg på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på Midtsjælland. Fødselaren var den eneste bevarede frederiksbergske telefonkiosk, som i sin tid stod på Frederiksberg Allé ved Kingosgade.

Men besøget kom – naturligt nok – også til at dreje sig om museets hoved-menu: sporvogne. John Winther sagde i sin tale ved telefonkiosk-fejringen, at han formentlig er en af de sidste politikere, der i sin tid var med til at afskaffe sporvognene i hovedstaden. Noget, han i dag ikke er stolt af. Til gengæld glæder det ham, at sporvognenes moderne efterfølgere – letbanen – er på vej tilbage i de største danske byer, også hovedstads-området.

Og så viste John Winther, at han ikke har glemt, hvordan man sidder ved styret, da han prøvede jobbet som vognstyrer ombord i en gammel linje 9-sporvogn. Den forsvandt fra det frederiksbergske gadebillede for 50 år siden sammen med sine flotte rød/grønne linjefarver på skilte og lanterner.

Sporvejsmuseet har i mange år samlet på gammelt offentligt gadeinventar for at give museet lidt af storbyens atmosfære fra sporvognenes storhedstid. Den største effekt i denne samling af gamle brandhaner, bænke, gadelygter mm. er den frederiksbergske telefonkiosk i korinthisk tempelstil, som står midt på pladsen foran Sporvejsmuseets først opførte sporvognsremise. Frederiksberg Telefonkioskers kiosk nr. 1 stod i sin tid på Frederiksberg Allé og blev overdraget Sporvejsmuseet i 1972 og nedrevet af museets frivillige medarbejdere året efter. John Winther havde en aktie i kommunens støtte til museets overtagelse af telefonkiosken, da kommunen bekostede lukning af el-, gas- og vandinstallationer under kioskbygningen.

Frederiksberg fik aldrig et bymuseum, men flere fine gamle stykker gadeinventar med særlig adresse til Frederiksberg er i stedet bevaret på Skjoldenæsholm. I telefonkioskens ”stueetage” er arrangeret en ny udstilling, der fortæller om, hvad en telefonkiosk var for en størrelse. Det kan yngre generationer, der lever med en smart telefon i hånden, lommen eller tasken, sikkert være i tvivl om.

Sporvejsmuseet er beliggende ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted og er åbent lørdage, søn- og helligdage kl. 10-17. I skolernes sommerferie alle dage kl. 10-17 undtagen mandage, hvor museet er lukket. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk

John Winther var æresgæst, da Sporvejsmuseet fejrede 100-års fødselsdagen for den eneste bevarede frederiksbergske telefonkiosk. Midt i billedet i sporvejsuniform formanden for Sporvejsmuseet, Mikael Lund.

Klar til afgang med John Winther ved styret. I baggrunden en frederiksbergsk sporvogn fra tiden, før Frederiksberg Sporveje blev indlemmet i Københavns Sporveje (1919).