2. juni

Telefonkiosk fejres på Sporvejsmuseet

Der er meget andet end sporvogne og busser på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, selv om de kollektive transportmidler er hovedmenuen på det midtsjællandske museum.

Sporvejsmuseet har i mange år samlet på gammelt offentligt gadeinventar for at give museet lidt af storbyens atmosfære fra sporvognenes storhedstid. Den største effekt i denne samling af gamle brandhaner, bænke, gadelygter mm. er den frederiksbergske telefonkiosk i korinthisk tempelstil, som står midt på pladsen foran Sporvejsmuseets først opførte sporvognsremise.

Frederiksberg Telefonkioskers kiosk nr. 1 stod i sin tid på Frederiksberg Allé og er den eneste bevarede frederiksbergske telefonkiosk. Bygningen blev overdraget Sporvejsmuseet i 1972 og nedrevet af museets frivillige medarbejdere året efter som et stort puslespil. Eftersom museet på det tidspunkt var i en meget tidlig anlægsfase, gik der en halv snes år, før telefonkiosken blev opført i sine nye omgivelser.

Lørdag 11. juni fejres telefonkioskens 100 års fødselsdag med Frederiksbergs borgmester gennem 22 år, John Winther, som æresgæst. Den tidligere borgmester ankommer kl. 13 til museet, hvor formanden for Sporvejsmuseet, Mikael Lund, byder velkommen. John Winther var medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse 1964-2001 og er i dag formand for kommunens ældreråd. Æresgæsten havde i 1972 en aktie i Frederiksberg Kommunes støtte til Sporvejsmuseet ved overtagelsen af kioskbygningen, idet kommunen bekostede lukning af de el-, gas- og vandinstallationer, der var under telefonkiosken.

Frederiksberg fik aldrig et bymuseum, men flere fine gamle stykker gadeinventar med særlig adresse til Frederiksberg er i stedet bevaret på Skjoldenæsholm. I telefonkioskens ”stueetage” er arrangeret en ny udstilling, der fortæller om, hvad en telefonkiosk var for en størrelse. Det kan yngre generationer, der lever med en smart telefon i hånden, lommen eller tasken, sikkert være i tvivl om.

Sporvejsmuseet er beliggende ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted og er åbent lørdage, søn- og helligdage kl. 10-17. I skolernes sommerferie alle dage kl. 10-17 undtagen mandage, hvor museet er lukket. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk