5. maj

Flere jubilæer markeres på Sporvejsmuseet

Der er glade toner i flere anledninger på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm Kristi Himmelfartsdag, 14. maj. Denne dag gæstes museet af HT Orkestret fra København, som er det gamle sporvejsorkester. Der er mindst to anledninger til besøget og den koncert, harmoniorkestret giver i selskab med de gamle sporvogne og busser. Dels har orkestret selv 100-års jubilæum i år, dels fejrer foreningen bag Sporvejsmuseet – Sporvejshistorisk Selskab – i år sit 50-års jubilæum. Nordiske ”søster-orkestre” deltager også.

Kristi Himmelfartsdag er en af Sporvejsmuseets ”hestetrukne dage”, idet den bevarede københavnske hesteomnibus sættes i trafik med lejede ægte hestekræfter på en rute mellem museet og Skjoldenæsholm hovedgård. Hesteomnibussen blev pensioneret fra almindelig trafik i 1917, men heldigvis havde sporvejene sans for at bevare historisk materiel for eftertiden, så en enkelt omnibus fik status som museumsvogn. Den blev sammen med mange andre fine køretøjer overdraget til Sporvejsmuseet i 2003, da HT museet lukkede. Sporvejsmuseet fik dermed en vognsamling, der . regnes for verdens femtestørste.

I en del af Sporvejsmuseets udstilling sættes fokus på året 1965, da Sporvejshistorisk Selskab blev stiftet. Det var en verden uden internet, telefonerne havde drejeskive og sad fast i et stik i væggen, og de unge holdt fest, mens de små vinyl-singleplader snurrede med 45 omdrejninger i minuttet. Og så var den kollektive bytrafik under omstilling fra sporvejsdrift til busdrift. 50 år senere er de moderne sporvogne – ofte betegnet letbaner – på vej tilbage i de fire største danske byer. Det kan man også få mere at vide om i Sporvejshistorisk Selskabs jubilæumsudstilling.

Sporvejsmuseet er i starten af sæsonen åbent lørdage, søn- og helligdage kl. 10-17. I skolernes sommerferien alle dage kl. 10-17 med undtagelse af mandag. Museet er beliggende ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk og www.letbaner.dk

HT Orkestret har besøgt Sporvejsmuseet ved en række tidligere lejligheder. Selvfølgelig er ”Der kommer altid en sporvogn og en pige til” med på repertoiret.