Julesporvognene kører igen

Meget er forandret i de senere måneder på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, men der bliver ikke rørt ved traditionen med at åbne museet en weekend i julemåneden for kørsel med julesporvogne, salg af friskskovede juletræer, underholdning, besøg af Julemanden, juleudstilling og julecafé. I år holder Sporvejsmuseet juleåbent i weekenden 13.-14. december, begge dage kl. 10-16.

De omtalte forandringer gælder omgivelserne nærmest Sporvejsmuseets to store remisebygninger. Inden efterårets meget våde periode blev der gravet store mængder jord væk på to store arealer, hvor museet til foråret opfører en længe savnet tredje remisebygning og desuden en stor opstillings- og udstillingshal til den voksende samling af museumsbusser.

Julesporvognene og juletræerne ligner heldigvis sig selv. Blandt traditionerne i Sporvejsmuseets jule-weekend er et gensyn med sporvognslinje Nul eller ”Nullerten”. Denne helt særlige sporvognslinje var for mange år siden en del af mange menneskers hverdag, selv om ingen havde kørt med den eller set den i virkeligheden! Den var nemlig en dagblads-tegneserie skabt af tegneren Helge Hall. Men i årene 1953-1956 blev ”Nullerten” til en rigtig sporvogn, som kørte en enkelt decemberdag til fordel for ”Juleløses Jul” med frivilligt personale fra sporvejene og kendte skuespillere og entertainere som konduktører.

Desværre bliver der i år ikke mulighed for at køre med damptog fra København til Sporvejsmuseet via Hvalsø de to dage i december, fordi DSB Museumstog ikke har opnået de fornødne sikkerheds-godkendelser. Man kan godt benytte de almindelige regionaltog til Hvalsø, men de medtager ikke juletræer, som veterantoget gjorde det. Skal juletræet hentes på Sporvejsmuseet, skal man derfor selv sørge for transporten. Sporvejsmuseet beklager, at veterantoget er aflyst.

Der er dog stadig mulighed for at hente hyggelige oplevelser og julestemning på Sporvejsmuseet med regionaltogene som transportmiddel. Sporvejsmuseet sørger for videre busforbindelse fra Hvalsø – om lørdagen i forbindelse med togankomsten kl. 11.18 og om søndagen kl. 11.17 og returkørsel fra Hvalsø Station mod København henholdsvis kl. 15.19 og kl. 15.03. Der kan købes en samlet billet til busforbindelsen og entré på Sporvejsmuseet ved at skrive til e-mailadressen togtur@sporvejsmuseet.dk eller ringe til Erik Carstensen på telefon 32 55 03 11.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk Bortset fra weekenden 13.-14. december er Sporvejsmuseet vinterlukket indtil 25. april 2015, hvor der tages hul på en ny sæson.