Nyt år i selskab med sporvogne

Danske sporvogne ruller videre på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, men også i Sporvognskalenderen, som nu foreligger i 43. udgave. ”Sporvognskalenderen 2015” rummer som forgængerne billeder af sporvogne i hovedstaden, Aarhus og Odense fra et tidsrum på mere end 100 år. Et enkelt motiv er fra Sporvejsmuseet, hvor de gamle vogne har et aktivt otium, og de elektriske busser, der fik strøm via køreledninger  – trolleybusserne – er også kommet med i det gode selskab.

Sporvognskalenderen udgives af foreningen bag Sporvejsmuseet, Sporvejshistorisk Selskab. Selskabet kan i februar 2015 fejre sit 50 års jubilæum. Det sker på et tidspunkt, hvor moderne sporvogne – ofte betegnet letbaner – er på vej i de største byer i Danmark – hovedstaden, Aarhus, Odense og senest også Aalborg. Aarhus ventes at åbne sin og oplandets letbane i 2017, mens de øvrige storbyer følger efter ca. 2020. Letbane-projektet i Odense er en væsentlig forudsætning for en markant udvikling af den fynske hovedstad. Talrige byer i udlandet har i de senere år åbnet nye letbaner – såvel byer, der engang havde sporvogne, som byer uden sporvejshistorie.

Lidt endnu er Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på Midtsjælland ene om at tilbyde sporvognstrafik i Danmark. Der er efterhånden gået mere end 42 år, siden sporvogne for sidste gang var en del af gadebilledet i hovedstaden, nærmere bestemt 22. april 1972. Aarhus sagde farvel til sine to sporvognslinjer et halvt år forinden (november 1971), mens den tredje danske sporvejsby, Odense, erstattede sine røde sporvogne med dieselbusser allerede i sommeren 1952. Aalborg fik aldrig sporveje, selv om planerne var langt fremme, da udbruddet af Første Verdenskrig medførte voldsomme prisstigninger på blandt andet jern og kobber. Så det blev ved planerne dengang.

”Sporvognskalenderen 2015” rummer billeder i farver og sort/hvid, som er stillet til rådighed af medlemmer af Sporvejshistorisk Selskab eller er hentet i selskabets arkiver. Det ældste motiv er mere end 100 år gammelt, de yngste fra sporvejenes sidste år.

Sporvognskalenderen 2015

Sporvejshistorisk Selskab

Vejl. pris i boghandelen 95 kr.