18. august

Stjerner, sporvogne, spejdere og jazz på Sporvejsmuseet

Der bliver sagt farvel med manér til den sidste sommermåned på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. I weekenden 30.-31. august er der rigtig mange ekstraordinære aktiviteter på det midtsjællandske museum. Om lørdagen kørsel med ægte hestekræfter, besøg af amatørastronomer og kørsel med natsporvogne, og også turen til Sporvejsmuseet kan blive en særlig oplevelse: Der kører veterantog fra Køge via Roskilde til Borup med videre busforbindelse til- og fra Skjoldenæsholm. Om søndagen er der koncert med jazzorkestret Basie Trust Big Band. Begge dage giver grønne spejdere museets besøgende indblik i det moderne spejderliv – i år med fremstilling af legetøj og smykker af naturens materialer.

Tilbuddet om at kigge stjerner sammen med amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening er en efterhånden mangeårig tradition på Sporvejsmuseet. Astronomerne gæster museet sidste lørdag i august og igen sidste lørdag i september. Skjoldenæsholm ligger godt for astronomiske observationer, fordi der er langt til de nærmeste større byer: Roskilde, Ringsted og Holbæk og det forstyrrende lysskær fra disse byer. Er vejret ikke med på ideen, er der alligevel mulighed for at få spændende ting at vide om astronomiske spørgsmål, eftersom astronomerne medbringer deres computerstyrede udstyr og kan gengive stjernehimlen og dens mange stjernebilleder på en stor skærm. Men selvfølgelig er den rigtige stjernehimmel at foretrække. I anledning af astronomernes besøg holdes Sporvejsmuseet åbent til kl. 22.

Hestesporvognen ”Hønen” er i drift lørdag 30. august, trukket af ægte hestekræfter. Og så er der kørsel med illuminerede sporvogne efter mørkets frembrud. De besøgende kan også opleve københavnske natsporvogne, hvoraf de sidste forsvandt i 1958.

Lørdag 30. august er der veterantogskørsel (aftentur) fra Køge via Roskilde til Borup, hvorfra der er busforbindelse til Sporvejsmuseet. Der kan læses mere om veterantogskørslen på www.osjk.dk og der kan læses mere om buskørslen til og fra Borup på Sporvejsmuseets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk

Søndag 31. august giver big-bandet ”Basie Trust Big Band” koncert i to afdelinger i tidsrummet 13-15 under ledelse af Per Vadmand. Big-bandet er hjemmehørende i Ringsted, men har musikere fra hele Sjælland.

Sporvejsmuseet, der ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted, har åbent lørdage og søndage kl. 10-17. Lørdag den 30. august dog helt til kl. 22. I skolernes efterårsferie (uge 42) holdes åbent alle dage kl. 10-17. Sæsonen slutter søndag den 19. oktober. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk