2. juni

Sejlivede amerikanere på Sporvejsmuseet

Henry Ford’s vellykkede A-model, som blev produceret i årene 1927-1932, er måske den bedst kendte veteranbil, fordi der stadig er forbavsende mange af dem i køreklar stand. Selv om der ”kun” blev produceret tæt på 5 millioner af dem – eller kun en tredjedel af produktionstallet for forgængeren, den legendariske Ford T – så var mange danske familiers første bil netop en Ford A. Disse biler var almindelige i gadebilledet – også som lastvogne – langt op i 1960erne.

Der er mulighed for at se usædvanligt mange Ford A-biler i mange modeller og kulører, når Dansk Ford A Klub er vært for et nordisk træf for Ford A-biler og –ejere i dagene 13.-15. juni med samling i Roskilde. Der er i alt omkring 125 deltagende biler, og der forventes også at være deltagere fra andre nabolande end de nordiske.

Lørdag 14. juni går en fælles biltur for veteranerne til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på Midtsjælland, hvor der gøres ophold i nogle timer i selskab med de gamle sporvogne. De høje Ford-biler ankommer til museet fra omkring kl. 11.30 og i hvert fald en time frem, og de forlader museet igen midt på eftermiddagen, da de skal retur til Roskilde. Samme dag giver det 40 mand store Greve Harmoniorkester koncert i Sporvejsmuseets store udstillingsremise i tidsrummet 13-15.

Det er ikke første gang, at der er Ford A-vogne på Sporvejsmuseet, idet museet i de senere år en eller flere gange i løbet af sæsonen har haft besøg af ”Biler der fulgtes med sporvognene”. Det vil sige biler, som kom på gaden første gang ikke senere end 1972, da den sidste sporvognslinje blev omstillet til busdrift. Det er jo et alderskriterium, som Ford A-bilerne opfylder med bravour.

Årets udgave af ”Biler der fulgtes med sporvognene” finder i øvrigt sted 26. juli.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet er åbentlørdage, søn- og helligdage kl. 10-17. I skolesommerferien er museet åbent alle dage kl. 10-17, dog er museet lukket mandag. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk