Sporvognskalender 2014

Med sporvogn ind i 2014

Moderne sporvogne eller letbaner er på vej i de fire største danske byer. Aarhus forventer, at byens og oplandets letbane begynder at køre i 2016 og er dermed længst fremme med sit letbaneprojekt. Odense og hovedstadsområdet opererer med, at man kan stige på en moderne sporvogn omkring 2020, og Aalborg er også godt på vej med sine letbaneplaner. I modsætning til København, Aarhus og Odense fik Aalborg aldrig sporvogne i sin tid. Det skyldtes først og fremmest, at udbruddet af Første Verdenskrig i 1914 medførte store prisstigninger på materialerne til sporvejsanlægget, så det blev ved planerne.

Man kan ikke påstå, at danske politikere har vist vejen, hvad angår letbanerne. Der har ellers været masser af gode erfaringer at hente i udlandet. Men nu er letbanerne omsider på vej, godt hjulpet af den kendsgerning, at regningen er omkring en tiendedel af, hvad det koster at bygge metro, lige som letbane-anlægsarbejdet kan udføres væsentligt hurtigere.

I ventetiden kan man stige på en af de gamle sporvogne på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm eller i Sporvognskalenderen, der nu foreligger i 2014-udgaven. Kalenderen udkom første gang for 41 år siden, da de sidste gamle sporvogne var forsvundet fra gadebilledet.

Københavns sidste sporvognslinje – linje 5 – blev omstillet til busdrift 23. april 1972. Aarhus havde sagt farvel til sine to sporvognslinjer et halvt år forinden, november 1971, mens Odense erstattede sine sporvogne med dieselbusser allerede i 1952.

”Sporvognskalenderen 2014” rummer billeder i farver og sort/hvid, som er stillet til rådighed af medlemmer af foreningen Sporvejshistorisk Selskab eller hentet i selskabets arkiver. Det ældste motiv er tæt på 100 år gammelt, de yngste fra sporvejenes sidste år. Et enkelt motiv i Sporvognskalenderen er af helt ny dato og derfor optaget på Sporvejsmuseet, hvor bevarede danske sporvogne har et aktivt otium.

Sporvognskalenderen 2014

Sporvejshistorisk Selskab

Vejl. pris i boghandelen 95 kr.