Nære og fjerne stjerner på Sporvejsmuseet

Der er både nære og meget fjerne stjerner i mange farver, når Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm lørdag 28. september holder ekstraordinært længe åbent til kl. 22. De nære stjerner er lanterner på  gamle danske sporvogne. De fjerne stjerner er Universets kendte og mindre kendte seværdigheder, som er i familie med vores nærmeste stjerne, Solen. Det er sidste gang i Sporvejsmuseets sæson 2013, at der bydes på sight-seeing i Universet og kørsel med natsporvogne.

Amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening medbringer deres fine computerstyrede kikkertudstyr og fortæller museets gæster om deres hobby, uanset hvad vejret har tænkt sig. Man regner med, at der er omkring 70 gode stjerne-observationsnætter i Danmark om året, så der er altid en vis risiko for, at det er overskyet, når man har planlagt at kigge stjerner. Men skulle vejret drille, medbringer astronomerne computerudstyr, der kan vise interesserede, hvad der gemmer sig bag skyerne.

Og sporvognene gemmer sig i hvert fald ikke bag skyerne. Når mørket er faldet på, genopstår nogle af de natsporvognslinier, som kunne opleves sidste gang i de københavnske gader i 1958.

Sporvejsmuseet, der ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted, har åbent lørdage og søndage kl. 10-17. Lørdag den 28. september dog helt til kl. 22. I skolernes efterårsferie (uge 42) holdes åbent alle dage kl. 10-17. Sæsonen slutter søndag den 20. oktober. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk

Lørdag 28. september er der veterantogskørsel fra Køge via Roskilde til Borup, hvorfra der er busforbindelse til Sporvejsmuseet. Der kan læses mere om veterantogskørslen på www.osjk.dk, og der kan læses mere om buskørslen til og fra Borup på Sporvejsmuseets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk

Man kan opleve eller genopleve illuminerede sporvogne og guidede rundvisninger i Universet på Sporvejsmuseet lørdag den 28. september. Og selvfølgelig sporvognsture ud i efterårets farvepragt. Her ses eksempler på sporvognenes lanterner, der bidrog til at storbyens illumination.