21. august

Sporvognene fejres med stor kavalkade

Ringsteds borgmester Niels Ulrich Hermansen (V) giver startsignalet, når Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm lørdag 31. august fejrer danske sporvognes 150 års jubilæum med en stor sporvognskavalkade på det midtsjællandske museum. Kavalkaden, der sættes i gang kl. 11, omfatter en hestetrukken sporvogn og 12 elektriske sporvogne, heraf syv med bivogne. Ringsted er – endnu – den eneste danske kommune med sporvognstrafik.

Danmarks første sporvogne begyndte kørslen i 1863 – for 150 år siden. Det er efterhånden 41 år siden, den sidste sporvognslinje – den københavnske linje 5 – blev omstillet til busdrift. I jubilæumsåret er moderne sporvogne på vej i de tre største danske byer. Aarhus forventer, at byens og oplandets letbane begynder kørslen i 2017. Letbane-planerne i hovedstadsområdet og i Odense opererer med, at man kan stige på en moderne sporvogn omkring år 2020. Såvel sporvejshistorien som sporvognenes fremtid er grundigt belyst i Sporvejsmuseets udstilling.

Sporvogne fra de tre gamle danske sporvejsbyer: København, Aarhus og Odense kan opleves i trafik 31. august, og efter afviklingen af sporvognskavalkaden kan museets besøgende køre med den bevarede hestetrukne sporvogn og nogle af de bevarede museumsbusser, lige som der vil være tæt trafik med kavalkadens sporvogne. Museumsbusserne trafikerer en naturskøn rute i museets nærmeste omegn.

På dagen for den store sporvognskavalkade besøges Sporvejsmuseet af HT Orkestret, som selv nærmer sig et flot jubilæum, nemlig 100 år. Det gamle sporvejsorkester giver koncert i dagens anledning.

Samme dag – sidste lørdag i august - besøges Sporvejsmuseet traditionen tro af amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening, som inviterer til sight-seeing i Universet i de medbragte computerstyrede stjernekikkerter. Af samme grund holdes museet denne dag ekstraordinært længe åbent, nemlig fra kl. 10 til 22.

Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet er åbent lørdage og søndage 10-17, lørdag 31. august dog til kl. 22.

Med i kavalkaden er den tyskbyggede ledsporvogn nr. 2412, der var på prøve i København i vinteren 1957-1958. Efterfølgende bestiltes 100 sporvogne af denne type.