1. maj

Årets første vrinsk på Sporvejsmuseet

Der vil blive vrinsket og prustet en del i sæsonen 2013 på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Det er hverken museets frivillige medarbejdere eller de elektriske sporvogne, som udstøder den slags lyde, men derimod smukke dyr, som leverer ægte hestekræfter til hestetrukne museumskøretøjer. Første gang lørdag 4. maj.

2013 er et jubilæumsår for både sporvogne og busser i hovedstaden. De første hestetrukne sporvogne begyndte at køre for 150 år siden. Elektriciteten erstattede hestene fra 1897. Motoromnibusser afløste andre hestetrukne transportmidler, nemlig hesteomnibusser, fra 1913. Dermed er 2013 også et jubilæumsår for kørslen med benzin- eller dieseldrevne busser. Begge jubilæer markeres af Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm i sæsonen 2013, og det er altså derfor, man kan opleve kørsel med ægte hestekræfter ved en række lejligheder i løbet af sæsonen.

Den lille hestesporvogn med kælenavnet ”Hønen” kan opleves i drift lørdag 4. maj. Mandag 20. maj, som er 2. pinsedag, er det den bevarede hesteomnibus, der trækkes af ægte hestekræfter, og omnibussen kan ikke nøjes med en enkelt hest som den lille hestesporvogn. Hestesporvognen er ude at røre sig igen 1. juni, 6. juli og 17. juli. Lørdag 27. juli er det igen hesteomnibussens tur – samme dag har museet i øvrigt besøg af veteran- og vintagebiler, som engang fulgtes med sporvognene. Så er der igen kørende hestesporvogn 3. august og 31. august. Sidstnævnte dag arrangeres en omfattende sporvognskavalkade på musset som markering af 150-året for sporvognsdriftens begyndelse. Endelig er der i skolernes efterårsferie to dage med vrinsk: 15. oktober (sporvogn) og 17. oktober (omnibus).

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Museet åbner er åbent lørdage, søn- og helligdage kl. 10-17. I skolernes sommerferie holdes åbent alle dage undtagen mandag. Der kan læses mere om Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm og om de mange aktiviteter i sæsonen 2013 på museets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk

150-års jubilæet for sporvejsdriftens begyndelse i Danmark markeres af Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm med kørsel med ægte hestekræfter ved flere lejligheder i sæsonen 2013 – første gang 4. maj. Foto: Jesper Villadsen.