13. august

Sporvogne tilsat jazz, stjernedrys og spejderliv

Ud over sporvognstrafik har Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm mange forskellige tilbud til øjet og øret i weekenden 25.-26. august. Om lørdagen holder museet åbent til kl. 22 og besøges af amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening, der inviterer på sightseeing i Universet i de medbragte stjernekikkerter. Samtidig er der mulighed for at opleve de illuminerede sporvogne og københavnske natsporvogne, som forsvandt fra gadebilledet i 1958.

Både lørdag og søndag er der mulighed for at følge det moderne spejderliv, når grønne spejdere fra Ordrup-Skovshoved inviterer interesserede i alle aldre til at deltage i såvel traditionelle som nye spejderaktiviteter.

Søndag 26. august er der i den grad jazz på programmet, når det danske jazz-big band ”Basie Trust Big Band” fejrer sit 25 års jubilæum og gør det med en koncert på Sporvejsmuseet på selve jubilæumsdagen. Det er samtidig 25. gang, bigbandet underholder museets gæster med swingende jazz i de store sporvognsremiser på Skjoldenæsholm. Selv om sporvognenes domiciler ikke er bygget som koncertsale, er akustikken ikke så ringe. Det kan Sporvejsmuseets gæster få prøver på under jubilæumskoncerten i to afdelinger i tidsrummet kl. 13-15.

Basie Trust Big Band har hjemsted i Ringsted, men tæller musikere fra hele Sjælland. Orkesterleder er tegneren og forfatteren Per Vadmand, Vigersted, som er blandt de aktive medarbejdere på Sporvejsmuseet. Han selv og hans kone Lisbet, der spiller barytonsaxofon, er to af de fire orkestermedlemmer, som har været med helt fra starten i 1987. De to andre er Børge Nielsen (klaver) og Henrik Just (trompet), men en række af de øvrige orkestermedlemmer har været med de fleste af de forløbne 25 år. Som navnet på det jubilerende big-band tydeligt signalerer, er repertoiret først og fremmest den swingende jazz, som blev Count Basie’s varemærke. Flere af den berømte pianist og orkersterleders kendte kompositioner såsom ”One o’Clock Jump” er da også på det faste repertoire. Kirker, biblioteker, gamle produktionsbygninger, herregårde og altså sporvognsremiser har dannet rammen om orkestrets prøver og koncerter gennem årene.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet har åbent lørdage og søndage 10-17.

Basie Trust Big Band fotograferet af Torben Liebst under en af de mange tidligere koncerter på Sporvejsmuseet.