4. juni

Biler der fulgtes med sporvognene

Besøg af ”biler der fulgtes med sporvognene” og deres ejere og feststemte passagerer er en af Sporvejsmuseet Skjoldenæsholms yngste traditioner, som museets gæster kan glæde sig over. Årets to træf for biler, som delte pladsen på gaden med de gamle sporvogne, finder i år sted første gang lørdag 16. juni. Et tilsvarende arrangement kan opleves lørdag 28. juli.

Biler, der fulgtes med sporvognene, er i år mindst 40 år gamle. Danmarks foreløbig sidste sporvognslinje – den københavnske linje 5 – blev nemlig omstillet til busdrift i slutningen af april 1972. De tilmeldte motorkøretøjer repræsenterer seks årtier. De ældste nærmer sig 90-års fødselsdagen. Det er ganske imponerende målt med moderne målestok, men Sporvejsmuseets ældste driftsvogne kan prale af at have endnu flere år på bagen. Flere af sporvognene er mere end 100 år gamle og stadig fulde af liv, når de får serveret deres livret: 600 volts jævnstrøm.

Bil-veteranerne indleder besøget på Sporvejsmuseet med en fælles køretur i museets nærmeste omegn anført af en af Sporvejsmuseets museumsbusser, hvorefter museumsbussen viser kortegen vej til arealerne foran de to store sporvognsremiser. Bilerne forventes at være på plads på museumsområdet sidst på formiddagen.

Ud over konkurrencer for de deltagende bilejere og præmier for det mest charmerende køretøj fra hvert årti er der tradition for musikalsk underholdning ved de to veterantræf. I sæsonen 2012 lægges ud med fyld og klem, når de prisvindende danske sækkepibe-spillere i ”The Gordon Pipes and Drums” underholder med skotske toner i fuldt ornat. Der spilles i to afdelinger med start fra kl. 13.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Museet er åbent lørdage og søndage 10-17. I skolernes sommerferie desuden hverdage 10-17, dog er museet lukket mandag. Sæsonen varer til og med skolernes efterårsferie (uge 42). Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk

Ved to lejligheder – første gang lørdag den 16. juni – får Sporvejsmuseet besøg af biler, der fulgtes med sporvognene for mindst 40 år siden.