Fortid og fremtid på Sporvejsmuseet

Natten til den 23. april 1972 bakkede den sidste ”Frk. Düsseldorf”-sporvogn på den københavnske linje 5 ind i Nørrebro Remise som så mange gange før. Da driften blev genoptaget få timer senere, var det enmandsbetjente busser, der kørte ud på linje 5. Hovedstadens – og landets – sidste sporvognslinje var dermed omstillet til busdrift. Det er nu 40 år siden, og det lange runde åremål markeres af Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, hvor en lille del af de gamle danske sporvogne har et aktivt otium.

Men det er ikke fortid alt sammen. Danske politikere har efter mange års tøven fået øjnene op for, at moderne sporvogne – ofte betegnet letbaner – kan blive et vigtigt supplement til den kollektive trafik. Det er sandt at sige heller ikke let at negligere de positive erfaringer med moderne sporvogne, som kører i de fleste europæiske lande. Nu er letbaner på vej i hovedstaden, Århus og Odense. I årets udstilling sætter Sporvejsmuseet særlig fokus på Odense, hvor der er bred politisk enighed om, at letbanen er en forudsætning for en planlagt betydelig byudvikling i den fynske hovedstad.

I sæsonen 2012, der indledes lørdag den 28. april, er der desuden fokus på Sporvejsmuseets museumsvognpark, som i dag regnes for verdens femtestørste.

To gange i løbet af sæsonen får Sporvejsmuseet besøg af ejere af ”Biler der fulgtes med sporvognene” og deres fine køretøjer fra seks årtier. Det er lørdagene 16. juni og 28. juli, og dermed er der skabt en ny tradition på Sporvejsmuseet, idet tilsvarende arrangementer blev gennemført både i 2010 og 2011. Også motorkøretøjer på to og tre hjul er inviteret til disse veteran/vintage-træf, hvor der konkurreres om præmier for det mest charmerende køretøj fra hvert årti. Deltagelse forudsætter tilmelding til museets pressesekretær på emailadressen spalsbo@gmail.com

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Museet åbner som nævnt 28. april og er derefter åbent lørdage og søndage kl. 10-17. I skolernes sommerferie alle dage undtagen mandag.