Nat med sporvognene

Illuminerede sporvogne og guidede rundvisninger i Universet er blandt Sporvejsmuseets tilbud lørdag den 24. september. Og selvfølgelig sporvognsture ud i det grønne. Her forbereder amatørastronomerne stjernekiggeriet i selskab med gamle københavnske sporvogne. Foto: Torben Liebst.

Illuminerede sporvogne, tændte gamle gadelygter og sight-seeing blandt universets galakser, stjernetåger og planeter. Det tilbyder Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm for sidste gang i årets sæson lørdag den 24. september, når museet holder åbent til kl. 22.

Amatørastronomer fra Københavns Astronomiske Forening, der medbringer deres fine computerstyrede kikkertudstyr, besøger Sporvejsmuseet for at fortælle museets gæster om deres hobby, uanset hvad vejret har tænkt sig. Man regner med, at der er omkring 70 gode stjerne-observationsnætter i Danmark om året, så der er altid en stor risiko for, at det er overskyet, når man har planlagt at kigge stjerner. Men skulle vejret drille, medbringer astronomerne computerudstyr, der kan vise interesserede, hvad der gemmer sig bag skyerne.

Og sporvognene gemmer sig i hvert fald ikke bag skyerne. Når mørket er faldet på, genopstår nogle af de natsporvognslinier, som kunne opleves sidste gang i de københavnske gader i 1958.

Sporvejsmuseet har åbent lørdage og søndage kl. 10-17. Lørdag den 24. september dog ekstraordinært helt til kl. 22. I skolernes efterårsferie (uge 42) holdes åbent alle dage kl. 10-17.

Sæsonen slutter søndag den 23. oktober. Traditionen tro genåbner museet i en weekend i julemåneden for kørsel med julesporvogne og salg af friskskovede juletråer. I år den 10. og 11. december. Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk