26. juli

Gamle biler og glade toner på Sporvejsmuseet

I weekenden 30.-31. juli er der livlig aktivitet på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm med blandt andet besøg af biler, der i sin tid fulgtes med sporvognene. Her ses en situation fra et tilsvarende arrangement i juni.

Ekstra tæt trafik af sporvogne, borgmesterbesøg fra København, træf for vintagebiler og musikalsk optræden i stor og lille skala. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm byder på det hele i juli måneds sidste weekend, 30. og 31. juli.

Sporvejsmuseet får lørdag den 30. juli besøg af ejere af ”Biler der fulgtes med sporvognene” og motorcykler, der gjorde det samme. Den yngste aldersgrænse for de deltagende veteran- og vintage-køretøjer er april 1972, da den sidste sporvognslinje blev omstillet til busdrift. Efter en fælles køretur i Sporvejsmuseets smukke omegn er de gamle biler på plads på museet ved 11-tiden. En trio, der kalder sig ”On the Rocks” underholder med pop, rock og blues fra dengang, ”der-var-noget-ved-noget”.

Samme dag ved middagstid får Sporvejsmuseet besøg af Københavns kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V). Anledningen er 100-året for Københavns Kommunes overtagelse af de private sporveje i hovedstaden. Borgmesteren får mulighed for at afprøve sine færdigheder som vognstyrer og ser efterfølgende museets udstilling, hvor den kommunale overtagelse af sporvejene er belyst i tekst og billeder.

Dagen efter – søndag den 31. juli - besøges Sporvejsmuseet af HT Orkestret, der giver koncert i to afdelinger kl. 11.00-11.45 og 12.15-13.00. Anledningen er igen den kommunale overtagelse af sporvejene for 100 år siden. HT Orkestret har også snart 100 års jubilæum, idet orkestret blev stiftet af otte sporvejsfunktionærer i 1915. Orkestrets historie kan i øvrigt studeres nærmere i museets udstilling. Samme dag besøges museet af en større gruppe tidligere og nuværende ansatte fra Københavns Sporveje, HT og Movia.

Begge de nævnte dage er der ekstra tæt sporvognstrafik, idet museet opretholder fem minutters drift på sporvejen ude i det grønne.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Museet er i sommerperioden indtil 12. august åbent daglig kl. 10-17. Dog er museet lukket om mandagen. Der kan læses mere på www.sporvejsmuseet.dk