Sporvejsmuseet fejrer to 100-års jubilæer

Den kollektive trafik er så vigtig en samfundsfunktion, at den bør foregå i offentligt regi. Det markerede de københavnske politikere utvetydigt, da de besluttede at lade kommunen overtage de private sporveje med virkning fra 1. august 1911. 100-års jubilæet for denne overtagelse af alt fra sporvognsremiser til uniformsknapper - plus det rullende materiel og de ansatte - markeres af Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm i sæsonen 2011. Københavns Kommunes overtagelse af sporvejene fik stor betydning for hovedstadens udvikling, men også for den store arbejdsplads, som på et tidspunkt talte over 5.000 ansatte.

Også et andet 100-års jubilæum markeres af Sporvejsmuseet, nemlig 100-året for indvielsen af sporvejen i Odense. Den fynske hovedstad fik elektriske sporvogne i 1911 som den sidste af de tre største danske byer, men var til gengæld først med at sige farvel til sporvognene. Det skete allerede i 1952. Selv om ingen af Odenses sporvogne dengang fik status som museumsvogne, lykkedes det alligevel mange år senere at redde en motorvogn og to bivogne for eftertiden. Disse vogne tilhører i dag Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.

Sporvejsmuseet åbner påskedag den 24. april og har derefter åbent lørdage samt søn- og helligdage kl. 10-17. I skolesommerferien desuden hverdage kl. 10-17. Dog er museet lukket mandag. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted.