Udrykning til Sporvejsmuseet

Der er lakskinnende røde og sorte udrykningskøretøjer på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm lørdag den 11. september. Falck Museets Venner parkerer denne dag i tidsrummet kl. 11-16 fem fine museums-udrykningskøretøjer på Sporvejsmuseets forplads og optræder i tidstypiske uniformer.

Ældst af køretøjerne er en Bedford brandbil årgang 1936, som begyndte sit professionelle liv ved Skagen kommunale brandvæsen i 1937 og blev overtaget af Falck i 1961. Efter endnu 11 år blev Bedforden museumsvogn i 1972. Bedford-modellerne fra midt i 1930erne er kendt som forbillede for de store Tekno-legetøjsbiler, som stadig er eftertragtede samlerobjekter.

En Mercedes 312 kranbil årgang 1960 hørte hjemme i Sakskøbing og blev museumsvogn i 1976. En Ford 600 brandbil årgang 1962 blev i sin tid anskaffet af Nyborgs kommunale brandvæsen og overtaget af Falck i 1968. Den blev museumskøretøj i 1989. En Ford Transit ambulance årgang 1969 i de gamle ambulance-farver sort med hvidt tag blev anskaffet til Ruds Vedby, og i 1983 ombygget til brandbil og anvendt i Dianalund og endelig udfaset i 2004, hvorefter den blev ført tilbage til det oprindelige udseende. Ambulancen har to bårepladser.

Yngste museumskøretøj er en MAN brandsprøjte årgang 1974 fra Bjerringbro. Den blev museumskøretøj 2005. Brandsprøjten trækker en påhængssprøjte af fabrikatet Ruberg årgang 1962, som blev museumskøretøj i 2006 efter aktiv tjeneste i først Køge og siden Store Heddinge.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm sætter i sæsonen 2010 fokus på indgangen til 1960erne med temaudstillingen "Næste stoppested 1960". Udstillingen fortæller om, hvilke biler danskerne drømte om dengang, hvordan moden var, hvad der var på menuen i de små hjem, hvor ferierejsen gik hen, hvilke hits der var på hitlisterne, premierefilmene i biografen og de indenrigs og udenrigs begivenheder, der fik de store overskrifter i aviserne.

Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Museet er åbent lørdage og søndage kl. 10-17. I skolernes efterårsferie (uge 42) alle dage kl. 10-17. Sæsonen slutter med udgangen af efterårsferien, søndag den 24. oktober.