21. juli

Træd ud på gaden i 1960

Ved kantstenen holder Folkevogn 1200, Opel Rekord, en smart ny Austin Healey "Frogeye" og en række andre biler, som danskerne kørte i eller drømte om for 50 år siden. Sporvognen er netop standset ved stoppestedet, og passagererne baner sig vej over brostensbelægningen og ind på fortovet - Myldretid 1960!

Tiden er skruet 50 år tilbage på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm i hele sæsonen 2010 med udstillingstemaet "Næste stoppested 1960", men ved to lejligheder er der ekstra fart på tidsmaskinen, der kører tilbage til 1960. Den sidste af disse lejligheder er lørdag den 31. juli, hvor museet får besøg af ejere af biler fra 1960 eller tidligere. Vintage-bilerne ankommer til museet kl. 12. Der er også en musikalsk tidsrejse tilbage til 1960 med optræden af a capella-herrekoret "Midnight Singing Sailors", som giver smagsprøver på sange, der var populære i 1960 eller årene umiddelbart forinden.

Der er en præmiekonkurrence blandt de besøgende vintage-køretøjer om det mest charmerende køretøj. Den kvindelige dommerkomité er ligeglad med hestekræfter og knastaksler. Det er charmen, der tæller. Samme dommerkomité præmierer den dame og herre blandt bilernes passagerer, som har gjort mest ud af at repræsentere moden ved indgangen til 1960erne.

I temaudstillingen "Næste stoppested 1960" vises eksempler på prisudviklingen fra 1960 til i dag. Eksempelvis kostede en liter standardbenzin 91 øre, og det kostede 30 øre at sende et brev med laveste vægtgrænse. Udstillingen fortæller også om datidens mode, menuen i de små hjem, vore rejsevaner, bilen vi drømte om, premierefilmene i biografen og tidens hotteste hits på single-vinylplader.

1960 bød også på nyheder på sporvogns-fronten. Det var året, hvor Københavns Sporveje fik de nyeste sporvogne, som snart fik kælenavnet "Frk. Düsseldorf", og sporvejene fik også andre frøkener: de kvindelige sporvognskonduktører!

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm er åbent lørdage og søndage kl. 10-17. I sommerferie-perioden 22. juni-12. august er museet desuden åbent på hverdage kl. 10-17, dog er museet lukket mandag. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Læs mere om museet på www.sporvejsmuseet.dk