Efterårsferien

Certifikat som vognstyrer!

En tur i sporvogn er en spændende oplevelse - og i efterårsferien kan man selv forsøge sig som vognstyrer på Sporvejsmuseet med kyndig bistand.

Man kan opnå certifikat for langvarige uddannelser eller særlige erhvervsmæssige kvaliteter, og nogle certifikater er mere sjældne end andre. Folkene på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm gætter på, at de færreste kan prale med et certifikat som vognstyrer, men det kan nås endnu!

Skole-sporvognen kører alle dage i skolernes efterårsferie (uge 42) på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm sammen med de "almindelige" sporvogne, og efter vel overstået skolekørsel udstedes et diplom som bevis på de nyerhvervede færdigheder. Sporvejsmuseet har åbent alle dage i skolernes efterårsferie kl. 10-17.

En tur i sporvogn er en spændende oplevelse. Både for de efterhånden modne danskere, der kan huske trafikken i Århus og København for efterhånden 37-38 år siden, da sporvognene endnu var en del af gadebilledet i de to storbyer. Men selvfølgelig også for de yngre og børnene, som knapt nok kender ordet "sporvogn".

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm har verdens femtestørste samling af bevarede sporvogne og busser. De ældste sporvogne er mere end 100 år gamle og stadig i fin form. De yngste driftsvogne har efterhånden et halvt hundrede år på bagen, men byder alligevel på en forbavsende kørselskomfort.

Danmark er i dag et af de få europæiske lande uden moderne sporvogne. Men den voksende interesse for miljørigtig transport vil måske betyde, at de største danske byer igen har sporvogne som en vigtig del af den kollektive transport inden for en overskuelig årrække. Odense og Århus vinder måske kapløbet foran hovedstaden.

Sporvejsmuseets sæson 2009 slutter med udgangen af efterårsferien, søndag den 18. oktober. Museet genåbner dog i weekenden den 12. og 13. december for kørsel med julesporvogne og salg af friskskovede juletræer. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted.