Nyheder         
SPORVEJSMUSEETSKJOLDENÆSHOLM

 

1 juli 2013: RSAG 797 tilbage på museet

RSAG 797 – ude godt men hjemme bedst! 

Museets Rostock motorvogn – RSAG 797 – er nu hjemme på Sporvejsmuseet igen efter at sporvejene i Rostock siden 2010 har gennemført en omfattende restaurering af bl.a. selve karrosseriet og efterfølgende foretaget en total opmaling. Det indvendige er beholdt som da vognen kørte i daglig drift for at vise hvordan man som sporvognspassager oplevede kørslen.

Motorvognen blev mandag den 1. juli 2013 afhentet i Rostock og samme aften blev pantograf monteret og den kørte selv i remise. Forinden afhentningen havde vognen dog gennemført adskillige testture på det store remiseområde i Rostock, så alt var som forventet. 

Rostock-sporvogn RSAG 797 er faktisk Danmarks nyeste sporvogn. Den er bygget i 1975 af RAW Schöneweide og er en gave fra Rostocker Strassenbahn AG. Den kom til Sporvejsmuseet for 20 år siden, nærmere betegnet den 28. april 1993 og kørte her indtil 2010.

  Billedet viser vognen i.f.m. læsningen 28. april 2010 på vej til Rostock.)

Selv om »Frk. Rostock« således var en ren teenager ved overdragelsen i 1993, er vognen bygget efter meget gamle principper til en by i det tidligere DDR, hvor konkurrencen fra privattrafikken var meget begrænset. Derfor kunne man se stort på komforten i den kollektive transport. »Frk. Rostock« giver dermed et lille indblik i de vilkår, som var dagligdagen i det tidligere DDR. 

RSAG 797 kommer igen i trafik på Sporvejsmuseet, så snart der er foretaget ny instruktion af personale og vognen ellers er godkendt. 

Motorvognen kører i denne sæson solo, dvs. uden bivogn, idet denne fortsat anvendes som cafévogn og først når RBG 2410 – en original ”düsseldorfer” er færdigindrettet som selvkørende cafévogn  

Billederne her interiør af 2410,

vil bivognen RSAG 924 blive koblet til sin motorvogn og dermed vise et originalt østtysk vogntog. Bivognen trænger dog på sigt til en opshining, når man ser den i forhold til en hel nymalet og helt blank motorvogn. 

Den meget omfattende restaurering af motorvognen, der er foretaget af Rostocker Strassenbahn AG, er for en meget stor dels vedkommende også en gave til Sporvejsmuseet og denne er Museet meget taknemmelig for.