8. december 2012

Kostevognen på arbejde

Sporvejsmuseet restaurerede for nogle år siden en snefejevogn, som kan skubbes af en sporvogn, så vort vinterberedskab er bedst muligt.

Snefejevognen er bygget af  Københavns Sporveje i 1941 og er forsynet med en 600 V jævnstrømssporvognsmotor, der via en kæde trækker den roterende fejekost. Kosten kan hæves og sænkes under kørsel og derudover er der en sidekost i højre side, som kan slås ind og ud, f.eks. ved passage af stoppestedsrefuger. Snefejevognen skubbes af en sporvogn og denne har på frontpladen et stik, som via et kraftigt kabel forsyner kostevognen med strøm. Under kørsel skal en person stå i snefejevognen og betjene strømfordeleren samt hæve/sænke hele kostearrangementet og endvidere betjene sidekosten og holde øje med sporskifter m.v. Alt i alt en rigtig kold fornøjelse, da snerydning ofte kan vare i adskillige timer.

I år er det en arbejdsvogn fra Wuppertal - en slibevogn til sporvognsskinner - der skubber vognen, men tidligere har KS 327 (bygget 1912), som netop er hjemkommet efter en stor restaurering i Gera, skubbet snefejevognen.

Sporvejsmuseet anvender snefejevognen inden kørsel, f.eks. før den kommende weekend 15. og 16. december, hvor der er det helt store juletræsarrangement, som løber af stabelen.