25. april 2012

Aarhus ledbus til museet

Sporvejsmuseet kunne fredag d. 20. april hente den nyerhvervede ledbus hos Busselskabet Aarhus Sporveje, hvor den har haft vognnummer 452.

ÅS 452 inden afgang fra Busselskabet Aarhus Sporvejes Garage Syd i Hasselager, fredag d. 20. april. (Morten E. Storgaard)

Bussen er en Volvo B10MA-55 med svenskbygget Säffle System 2000-karrosseri og leveret til Århus Sporveje i maj 2000 - altså for knapt 12 år siden. 452 blev den sidst leverede højgulvsledbus til Sporvejene, som i alt modtog 34 stk. af denne type i årene 1994-2000 som supplement til de i 18 DAB Silkeborg-ledbusser, man modtog i 1988-1993. Bus 452 afsluttede desuden en epoke i Aarhus, da den som den sidste højgulvsledbus udrangeredes i januar i år, idet lavgulvsledbusser fra Solaris fortsat er talrige i den jyske hovedstad.

Det bliver ikke Sporvejsmuseets første ledbus, idet den skal supplere HT 801, som er en Saurer/Leyland-DAB-ledbus fra 1977, der for tiden ikke er køreklar. At en bus på kun 12 år bevares som museumsbus virker i nogles øjne måske underligt og uinteressant, men det er langt bedre - især økonomisk - at overtage køretøjerne direkte fra driften frem for at finde dem som sommerhuse, på skrotpladser eller i Østeuropa om 20-30 år.

ÅS 452 er igen forsynet med Sporvejenes navnetræk og Århus' byvåben og hilser på Sporvejsmuseet på en tidligere kollega, ÅS 272, søndag d. 22. april.
(Morten E. Storgaard)

Bussen er med en alder på 12 år i fantastisk god stand og vi skylder her en tak til især værkstedspersonalet hos Busselskabet Aarhus Sporveje, som har været meget behjælpelige. Desuden er bussen overtaget med nummerplader og forbliver indregistreret indtil videre.