29. april 2009

Kørende gaver til museet

"De Blå Omnibusser" i Holte har i 2008 overdraget 2 stk. Mercedes busser til Sporvejsmuseet. Den ene er en Mercedes O311 årgang 1956 med lang snude og som hele "sit liv" har kørt hos De Blå Omnibusser.

Den anden bus er en Mercedes O312 årgang 1960 som har kørt på en rute mellem Haslev og Næstved i Sydsjælland.

Begge busser har i en lang årrække stået i et landbrugsmaskinhus på en gård i Vejleby tæt ved Skibby, hvor den ældste (O311 fra 1956) på sigt skulle restaureres. Dette arbejde blev påbegyndt ved at bl.a. forskærme og venstre side af bussen blev demonteret.

I 2008 ønskede ejeren af busserne at afhænde dem og tilbød dem til Sporvejsmuseet. Desværre har museet store pladsproblemer og senest er lejet endnu en stor hal i Alsted, som er beliggende vest for Ringsted. Her kan busserne nu sættes i depot for en senere restaurering og udstilling på Skjoldenæsholm, når der er tilvejebragt yderligere udstillingsbygning.

Lørdag den 25. april blev dagen, hvor to bestilte blokvogne ankom til gården i Vejleby og trak busserne op på deres store lad og kørte dem til deres nye "hjem". Her blev de aflæsset og den ældste trukket ind i hallen med en traktor. Den anden (O312 fra 1960) fik sat et par lange startkabler på fra et stort startbatteri og vupti - motoren startede straks! Utroligt, når den har stået stille i omkring 15 år. Herved kunne bussen selv køre ind til sin nye plads og "sove" der indtil en restaurering kan begynde. Forinden skal køretøjets stand dog grundigt vurderes, idet det er så flot og velbevaret såvel ind- som udvendigt, at det vil være synd at ophugge det for at indvende reservedele til den ældste bus. Det var oprindelig hensigten, da det for mange år siden blev erhvervet.

Sporvejsmuseet siger tusind tak til "De blå Omnibusser" i Holte for denne kørende gave. Herudover har busselskabet overdraget en større mængde reservedele m.v., som også kan benyttes på andre af museets ældste busser. Tak!