18. marts 2009

Efteruddannelse af museets buschauffører

Sporvejsmuseets busser, hvoraf den ældste indregisterede og køreklare er fra 1933 og den nyeste er fra 1993, skal der passes på. Vi kører en del i museets omegn og ellers meget længere ture over hele Sjælland.

Vore busser anvendes til erhvervsmæssig persontransport, hvorfor alle museets buschauffører skal være opdateret med seneste lovkrav.

Fra september 2008 indførte EU nye uddannelseskrav for buschauffører og efteruddannelse for nuværende chauffører. Derfor skal alle museets chauffører have gennemgået den nye EU-busefteruddannelse inden udgangen af 2014. Nogle chauffører har fået - eller får - uddannelsen hos sin arbejdsgiver, men 13 af museets frivillige chauffører valgte allerede her i 2009 et godt tilbud fra Sporvejsmuseet og Dansk UddannelsesCenter i Brøndby for at få mulighed for at erhverve det nye chaufføruddannelsesbevis, der er i størrelse med kørekort i kreditkortformat og forsynet med billede. Dette kort skal ligesom kørekortet til bus-erhverv fornyes hvert femte år.

Dermed er museets chauffører til stadighed opdateret for bedst muligt at passe på alle passagerer og museets gamle busser.

I EU-busefteruddannelsen indgår bl.a. køre/hviletidsbestemmelser, elementær brandslukning, økonomisk kørsel, førstehjælp og en hel dag på køreteknisk anlæg. Søndag den 15. marts blev FDM's køretekniske anlæg i Tune (Sjællandsringen) besøgt og der blev kørt med diverse busser. En af øvelserne gik på, at man skulle køre op ad en meget glat og stejl bakke; det var svært at komme op, men det lykkedes for alle. Også øvelser med at rette bussen op efter en voldsom udskridning, hvor nogle af bussens hjul kørte på glat vej og andre på normal vej, blev øvet. Undvigemanøvrer, katastrofebremsning, bremsning på glat vejbane, kørsel i et glat sving med udskridning til følge samt flere andre relevante øvelser blev grundigt øvet.