14. januar 2009

Nyt om Ks 890

Vestsjællands Lokalbaners malerværksted er igen i fuld funktion efter branden den 17. juni, hvor B-delen (bagerste vognhalvdel) blev alvorlig sodskadet og fik mindre varmesætninger i nogle plader. Vognen blev morgenen efter branden straks afrenset for sod ind- og udvendigt.

Nu har Vestsjællands Lokalbaners dygtige maler været godt i gang og nu fremtræder vognen igen med den karakteristiske gule farve fra vinduesunderkant og nedad, det hvide omkring vindueshullerne og op til tagrenden og den grå farve på taget. Indvendig er vinduesprosser malet i cremefarve og under gulv er alt gråmalet. Alt som da den var nyleveret til KS i 1965.

Inden vognen forlader Holbæk, vil vognnummer på højre og venstre side samt på stødskinnen bagerst blive påmalet. Endvidere tekster med hhv. "Indgang" ved bagdør og "Ingen indstigning" på begge sider ved dør nærmest midterleddet.

Herudover mangler undergulv og lister langs varme- og ventilationskanal samt at der skal pålægges linoleum; dette arbejde begynder formentlig her i januar 2009, når påskrifter er færdige og vognen flyttes fra malerværkstedet, der skal bruges til andre maleropgaver.

Man er gået i gang med planlægningen af transporten og især skaffe den nødvendige sporplads på Sporvejsmuseet, der fortsat lider voldsomt med pladsproblemer. Netop i forbindelse med årets store julearrangement er der ekstra store pladsproblemer, idet julecaféen nødvendigvis er opsat i sporområde og alle vogne er også henstillet med meget kort indbyrdes afstand.

Når vognen er ankommet kan det store arbejde med el-montering startes op og senere den indvendige aptering. Men ting tager længere tid, når alt arbejde er frivilligt og kun sker i fritiden!

Netop af pladsmæssige årsager vil A-delen (forreste vognhalvdel) ikke blive forenet med B-delen (bagerste vognhalvdel) lige med det første, idet man lettere kan placere to "små" enheder end en hel vogn på næsten 20 meters længde i museets værkstedsområde.

Når vi kender færdiggørelsestidspunktet i Holbæk, forsøger vi at oplyse dette på museets hjemmeside. Der er noget at glæde sig til, når den er færdig i Holbæk og i begyndelsen af 2009 bliver transporteret til Skjoldenæsholm og kan fremvises, når museet åbner sæsonen den 2. maj.