4. december 2008

Ny museumsbus til  Sporvejsmuseet

Københavns Tekniske Skole har i mellemtiden besluttet at opføre den genopbyggede ventesal indendørs, idet man så kan arbejde tættere ved de maskiner, som bearbejder træet. Mandag den 1. Juli er man nået langt som det kan ses ovenfor.

Ventesalen er så stor, at den ikke kan komme ud igennem porten, og den skal derfor skilles ad, når den engang skal retur til Sporvejsmuseet.

Københavns Tekniske Skole holder nu ferie i resten af juli måned, så derfor sker der ikke noget med ventesalen igen før i starten af august måned.

Oprindeligt er bussen leveret fra Aabenraa Karrosserifabrik d. 16. september 1983 til HT i København. I 1991 blev bussen udstyret med totalreklame for Frisko Is og kørte med denne reklame, i to varianter, frem til 1995. I 1995 overgik bussen til at være skolevogn og kom derigennem til Uddannelsescentret for Kollektiv Trafik - det tidligere HT-områdets Uddannelsescenter. Efter 25 års daglig drift - først som almindelig HT-bus og efterfølgende som skolevogn - er bussen blevet pensioneret og går nu et otium i møde på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, hvor den vil blive passet godt på.

HT 1596 er en Volvo B10M (mk. I) med Aabenraa Karrosserifabriks såkaldte M82-karrosseri. Motoren er en Volvo THD100EC på 9,6 l. der yder 245 HK ved 2200 omdr./min. Gearkassen var oprindeligt - og som bussen vil få igen - en Voith D851-automatgearkasse med tre fremadgående- og ét bakgear. Der er plads til 33 siddende og 49 stående passagerer og bussen er forsynet med såvel midter- som bagperron. I forbindelse med bussens ombygning til skolevogn blev den automatiske gearkasse udskiftet med en manuel ligesom der blev monteret en kørelærerstol med koblings- og bremsepedal samt ekstra sidespejle. Alt dette skal naturligvis fjernes igen ved bussens tilbageførelse som oprindelig HT-bus ligesom gearkassen skal udskiftes med én identisk med den oprindelige - og så skal bussen naturligvis oplakeres.

Bussen er overtaget med nummerplader, men vil dog blive afmeldt inden for kort tid og herefter hensat i depot i en årrække.

Der bliver dog givetvis mulighed for at opleve bussen i trafik i forbindelse med Sporvejsmuseets julearrangement i weekenden d. 13.-14. december, hvor Sporvejsmuseet i veteranbusser afhenter gæster, som kommer med damptog fra København.

En stor tak skal lyde til Uddannelsescenteret for Kollektiv Trafik, som har overdraget en virkelig velholdt bus til vores samling af omkring 130 historiske sporvogne og busser.