3. april 2006

Sporvejsmuseet får kongeligt besøg

Den 17 ton tunge gave fra Australien til kronprinsparret bliver taget nærmere i øjesyn af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, når de besøger Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm tirsdag den 23. maj 2006. På museet venter Melbourne-sporvogn nr. 965, som vil bringe de kongelige gæster ud i den smukke midtsjællandske natur.

Der er afsat en time i den kongelige kalender til køreturen ombord i den store australske sporvogn og til rundvisning på Sporvejsmuseet, som drives ved frivillig arbejdsindsats af medlemmer af foreningen Sporvejshistorisk Selskab.

Museet er på dagen
åbent for alle besøgende fra kl.10 til kl. 17.

De kongelige gæster ankommer kl. 12.30.

Melbourne-sporvogn nr. 965 er delstaten Victoria og byen Melbournes gave til kronprinsparret som en souvenir fra det officielle besøg i Australien sidste år. Den australske presse fik nyheden om den specielle gave samme dag, som kronprinsesse Mary fødte lille prins Christian (15/10). Derfor er sporvognen også blevet en fødsels- og dåbsgave til den lille prins.

Det var rederiet A.P. Møller-Mærsk, der transporterede gaven mere end 32.000 km fra Melbourne til Danmark via Yokohama i Japan, Fjernøsten, Suez Kanalen og flere europæiske havne. Vognen blev losset i Århus den 18. februar i år og ankom til Sporvejsmuseet samme aften efter transport på en specialbygget svensk blokvogn. Allerede dagen efter fandt de første prøvekørsler sted på museumssporvejen, hvor den kongelige gave får et aktivt otium i fremtiden.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm åbner i øvrigt til sæsonen 2006 lørdag den 29. april. Museet ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted.