12. februar 2006

Pressemeddelelse

Nu ankommer den kongelige sporvogn

Med kurerpost har Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm netop modtaget omskifternøgle, grusnøgle og bremsenøgle til Melbourne nr. 965.

Indviede vil straks være klar over, at det er de redskaber, som skal til, hvis man skal køre den australske sporvogn, som delstaten Victoria og sporvejsbyen Melbourne har foræret til kronprinsparret og prins Christian.

Sporvognen nærmer sig danske himmelstrøg ombord på et af verdens største containerskibe, "Gudrun Mærsk", som kronprinsesse Mary i øvrigt er gudmoder til.

Når skibet lægger til kaj i Århus førstkommende lørdag, har sporvognen været transporteret 32.000 km ad søvejen. Rejsen har varet 44 dage.

"Gudrun Mærsk" forventes at lægge til i den nye containerhavn omkring kl. 0600/0700 lørdag morgen 18. februar, og det er aftalt med APM-terminalen, at containerladet med sporvognen vil blive taget i land omkring kl. 0900. Derefter vil sporvognen blive kørt til et uforstyrret sted på terminalen, hvor vognen skal flyttes fra containerladet til den svenske specialblokvogn, der skal køre den kongelige gave til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på Midtsjælland.

Undervejs vil der blive gjort et ophold på Banegårdspladsen i Århus (hjørnet af Ryesgade og Banegårdspladsen) fra kl. ca. 1230 til 1400, således at Århusianerne vil have en første mulighed for at se den kongelige sporvogn - og i øvrigt et gensyn med en sporvogn. Der var sidste gang sporvogne på gaden i Århus den 7. november 1971.

Derefter køres direkte til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ved Jystrup mellem Ringsted og Roskilde, hvortil ankomsten ventes omkring kl. 18.

Den kongelige sporvogn fra Melbourne vil få et aktivt otium på Sporvejsmuseet, og museet håber, at kronprinsesse Mary og kronprins Frederik besøger museet først på sæsonen 2006 for at prøve en tur i den store australske gave.