15. oktober 2005
En kongelig gave

Pressemeddelelse

Mary og Frederik får stor australsk gave

Hvad giver man et kronprinspar, der har næsten alt?

Ja, det kunne for eksempel være en veltjent australsk sporvogn på hen ved 17 ton!

Den usædvanlige gave, der er en erindring fra Australiens-besøget tidligere på året og samtidig et stort Til Lykke med fødslen af den nye prins, modtages af Danmarks generalkonsul i Australien, Jørgen Møllegaard Kristensen, på vegne af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Den officielle overdragelse af gaven finder sted torsdag den 10. november i byen Melbourne, der har et af verdens største sporvejssystemer og hvor man fortsat udvider

Kronprinsessen har tidligere boet i Melbourne i nogle år og har måske kørt med netop den sporvogn, som nu får royalt ejerskab, en stor fire-akslet bogievogn med vognnummeret 965. Sporvogns-typen er fra 1930'erne og er Melbournes pendant til den navnkundige københavnske bogievogn tegnet af arkitekt Ib Lunding i 1930. Den australske sporvogn har i de senere år været holdt i reserve for de nyest leverede sporvogne, men kan nu undværes.

Ideen til den usædvanlige gave er blevet til ved kontakter mellem det australske sporvejsmuseum i Sydney og det danske Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på Midtsjælland, og har glædeligvis vakt begejstring både hos giverne - delstatsregeringen i Victoria og byen Melbourne - samt hos det danske kronprinspar som modtagere.

Kronprinsparrets store gave vil blive transporteret ad søvejen fra Melbourne til Århus med ankomst i foråret 2006 - og transporten har Rederiet A.P. Møller-Mærsk A/S med vanlig rettidig omhu påtaget sig.

Den kongelige sporvogn vil for fremtiden blive passet, plejet og vil kunne opleves i drift på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm mellem Roskilde og Ringsted.

Museet har naturligvis inviteret kronprinsparret til et besøg på museet til næste sommer, således at de kan prøve en tur ombord i deres egen grønne sporvogn på museumslinien i den dejlige midtsjællandske natur.

Sporvejsmuseet råder i forvejen over et antal udenlandske sporvogne i sin store vognsamling, der siden foråret 2004 også omfatter museums-vognene fra det tidligere HT-Museum. Det danske sporvejsmuseum betragtes allerede som et af verdens fem førende sporvejsmuseer og den australske sporvogn er et udtryk for en ny forbindelse mellem det store land på den sydlige halvkugle og kongeriget i nord.

Det vil ikke være første gang, kongehuset deponerer store gaver uden for de kongelige boliger. Det er bl.a. sket med de kongelige thailandske elefanter, der har fået nyt hjem i Københavns Zoo.

For yderligere oplysninger kontakt venligst
Mikael Lund
(tlf. 3963 5401)
eller pressesekretær Søren Palsbo
(direkte arbejdstlf. 4695 4185 - eller privat 3834 7802).