26. august 2005
Hamburg bivogn 4384

Efter at SHS siden 1996 har haft en Hamburg-motorvogn 3657 på Sporvejsmuseet er der hen ad vejen opstået et ønske om at få anskaffet en passende bivogn til den. Dette er der kommet mere focus på efter afslutningen af den flotte restaurering af motorvogn 3657 i 2003.

Der findes ingen driftsklare bivogne af typen, men vore to søsterforeningen i henholdsvis Schönberger Strand og Hannoverisches Strassenbahn-Museum i Wehmingen havde hver en i en stand, hvor der trænges til en kærlig hånd.

Da museet ved Schönberger Strand er grundlagt på basis af primært at fremvise og køre med sporvogne fra Hamburg og Kiel, ønskede man selvfølgelig ikke dér at afhænde sin vogn, mens det til gengæld efter nogle års samtaler og forhandlinger lykkedes at opnå enighed med Wehmingen om at kunne få lov at overtage bivogn 4384.

Vognen har desværre stået udendørs siden 1977 og det bærer den selvfølgelig præg af. Heldigvis er vognkassen og taget af aluminium og det har været kraftigt med til at sikre vognens overlevelse. Taget er helt tæt og vognen er pæn indvendig.

Der vil nok gå et par år førend vognen vil præsentere sig som en helt ligeværdig makker til sin motorvogn, men opgaven er overkommelig og vore tyske medarbejdere er fuld af fortrøstning - og glæder sig til opgaven!

Vognen blev hentet i Wehmingen tirsdag 23. august af det hollandske transportfirma van Maanen - som museet også brugte da den Haag-motorvogn 824 kom til museet i juli 2002.

Vognen blev aflæsset på Skjoldenæsholm omkring kl. 1100 onsdag 24. august. Allerede godt en halv time senere var den ude på sin første tur til Ejlers Eg tilkoblet motorvogn 3657. Det kunne konstateres, at den går meget fint i sporet.