30. juli 2004
Nye fund fra yngre stenalder

Med meget kort varsel har Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm fået mulighed for at erhverve nogle af hovedstadens ældste sporvognsskinner til genbrug på det midtsjællandske museum.

Det drejer sig om sporvognsskinner, som skal fjernes som led i forskønnelse af området foran den tidligere Nørrebro Remise, i dag "Nørrebrohallen". De ældste af skinnerne, som nu graves op, er fabrikeret af Phønix i 1899.

Sporvognsskinnerne foran Nørrebro Remise var sin tid trafikeret af nogle af hovedstadens første elektriske sporvogne, og det blev også her, de sidste sporvogne kørte i april 1972, da Nørrebro Remise lukkede som den sidste sporvognsremise i Danmark.

Museets medarbejdere fik tirsdag aften (27. juli) meddelelse om, at sporene foran den hal som ligger nærmest ud mod Nørrebrogade skulle fjernes.

Onsdag formiddag blev holdt møde med beslutningstagere i Københavns Idrætsanlæg, som står for arbejderne med at forskønne området foran remisen. Aftalen på mødet blev, at vi måtte hente sporene, under forudsætning af, at de var borte mandag morgen den 2. august. Det VAR meget KORT varsel!!

Jungletrommerne blev igangsat og ferierende medarbejdere, museets onsdagshold med bl.a. efterlønnere og pensionister og andre der kunne tage en fridag, blev alarmeret, så Torsdag morgen kunne medarbejdere gå igang med at grave op, bruge skærebrænder for at få sporskifterne og skinner i "transportable" stykker og mærke dem, så vi ved hvordan det hører sammen i det meget tunge puslespil. Kl. 19:45 kørte en blokvogn bort med første læs.

Efter planen fortsættes fredag og lørdag, så pladsen er ryddet som aftalt. Sporskifterne og skinnerne har en goemetri, som passer med andet på museet, hvorfor en del sikkert ender som reservedele til spor eller til brug for ny skinneplads på museet eller måske remise 3.