11. september 2003
Pressemeddelelse

Med virkning fra den 1. januar 2004 har Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm overtaget HT-Museet.:

Pressemeddelelse, den 11. september 2003

Vognsamling i verdensklasse

Danmark har fået en samling i verdensklasse af historiske kollektive transportmidler, efter at bestyrelsen for Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) har besluttet at overdrage HT-Museets samling af historiske køretøjer samt andre museale effekter til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm.

Overdragelsen af museumsvognene til det midtsjællandske museum sker som led i vedtagelsen af HURs budget for 2004 og betyder, at HT-Museet i Rødovre lukker den 16. november. Lukningen indebærer en årlig besparelse for HUR på mere end 1 mio. kr.

Sammenlægningen af de to vognsamlinger betyder, at Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm for fremtiden råder over mere end 100 hestetrukne, elektriske, benzin- og dieseldrevne sporvogne og busser samt sporvejs-arbejdskøretøjer. Der er ved overdragelsen af HT-Museets museale effekter lagt vægt på, at samlingen forbliver samlet og intakt. Samtidig har HUR sikret sig, at samlingen af museumsvogne, der grundlagdes af Københavns Sporveje omkring 1915, for fremtiden bliver opbevaret, sikret og vedligeholdt med den fornødne tekniske, faglige og historiske ekspertise og kompetence. Overdragelsen af de 35 vognenheder fremskynder Sporvejsmuseets planer om opførelse af museets tredje sporvognsremise. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm betragter det som en stor tillidserklæring at blive betroet den unikke kulturarv.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm og HT-Museet har i en længere årrække haft et fint samarbejde. Således har flere af HT-Museets sporvogne været udlånt til kørsel på Sporvejsmuseet ved særlige lejligheder. Sporvejsmuseet råder over to separate sporvognslinier med to forskellige sporvidder og betragtes i dag som et af de førende sporvejsmuseer i Europa.

Overdragelsen af HT-Museets vogne sker formelt pr. 1. januar 2004, men den fysiske flytning af museumsvogne begynder allerede omkring 1. oktober.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm har i år fejret sin 25 års jubilæumssæson og har haft et meget tilfredsstillende besøgstal, som tegner til at blive omkring 30.000. Den ordinære sæson 2003 slutter med udgangen af skolernes efterårsferie.

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm er beliggende ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Museet har åbent lørdage 13-17, søndage 10-17. I efterårsferien alle dage 10-17.

HT-Museet kan opleves på Islevdalsvej i Rødovre indtil 16. november 2003 med åbningstid søndage og onsdage kl. 10-16.

Flere af HT-Museets museumsvogne har tidligere været på gæstespil på Sporvejsmuseet. Nu får vognene et varigt og aktivt otium på det kørende museum ude i det grønne på Midtsjælland.