Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm
Nyheder         
SPORVEJSMUSEETSKJOLDENÆSHOLM
    21. marts 2003
Nyt om 890 i Holbæk
  
   

På 890’s front var den indvendige stødskinne i Alexandria udskiftet med en bukket efter ”Alexandria-mål” og i væsentlig kraftigere dimension, således at forenden kunne modstå noget mere tryk ….

Denne vitale del er i Holbæk udskiftet med en original Düwag indvendig stødskinne, som også er en del af den bærende bundramme i vognkassen.

 

Reservedelen er udskåret fra en vognfront erhvervet til formålet fra Norrköping, som tidligere havde købt den i Duisburg. Den udvendige stødskinne (på en bil kaldet "kofanger"), som er ganske let fjedrende, bliver også udskiftet med en original sammen med en sort, hel og ubeskadiget gummipuf, nøjagtig magen til den fra Københavner-tiden.

Fra den tidligere Norrköping/Duisburg-vogns frontparti bruges selve vinduespartiet inkl. luftindsugningsåbninger over vindue og antidugventilationkanaler. Tagdelen har dog nogle skader og er skæv.

Derfor er man i gang med at lave skabelon i træplader til en ny tagoverbygning på fronten, hvorpå lanterner og skiltevindue samt linieskiltekasse senere skal monteres. Der er bygget et stillads i vindueshøjde omkring hele fronten for at skabe de bedste arbejdsforhold, da arbejdet kræver stor nøjagtighed.

 

Flere af de øvrige metalprofiler i gulvet under vognstyrerpladsen er ligeledes udskiftet. Gulvrammen i forenden er herefter stort set færdig inkl. rør/kanaler til kabler.

Venstre side af vognen er ved at være rettet op i gulvprofilet (dét, som ligger i gulvhøjde gennem hele vognen). Efterhånden mangler venstre side "kun" at blive kompletteret med stålprofiler mellem bundramme og op til underkant af vinduer. Disse profiler udskæres ligeledes fra den erhvervede Norrköping/Duisburg-vognkassens sider.

Det er mange bekendt, at vognen i Alexandria ret ofte har fået en gang spartelmasse eller plastic-padding efterfulgt af maling, men den pænere finish manglede efter disse ”karrosserireparationer” foranledigede af kollisioner af større eller mindre omfang. I Holbæk er målt en lagtykkelse på en sideplade på omkring 10 mm og mindst 10 lag maling på et enkelt sted, så leverandører af disse produkter til ”sporvejene i Alexandria” må tjene formuer på denne kunde.