19. Juli 2002
Rheinbahn 2412

I slutningen af 1957 og begyndelsen af 1958 havde Københavns Sporveje to moderne sporvogne på prøve i forbindelse med beslutning om en fornyelse af sporvognsparken.

Fra december 1957 til februar 1958 afprøvedes en moderne seks-akslet ledsporvogn nr. 2412 fra sporvejene i Düsseldorf og fra februar 1958 til marts 1958 afprøvedes en moderne fire-akslet såkaldt PCC-vogn fra sporvejene i Hamburg.

Prøvekørslerne faldt ud til fordel for ledsporvognen og mellem 1960 og 1968 leveres ialt 100 stk. af den populære 'frk. Düsseldorf' type til Københavns Sporveje.

Det har gennem mange år været et ønske hos Sporvejshistorisk Selskab på et tidspunkt at kunne overtage ledvogn 2412 til fremtidig museumsdrift på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, men vognen har hidtil ikke kunne undværes i trafikken i Düsseldorf.

Ved et besøg hos sporvejene i Düsseldorf i juni 2002 lykkedes det dog at komme overens om at den nu 45-årige vogn kunne frigives og efter forskellige småistandsættelser og maling i oprindelige farver på sporvejenes hovedværksted blev vognen torsdag d. 25. juli overdraget til Sporvejshistorisk Selskab og umiddelbart efter afgik den pr. blokvogn til Danmark, hvortil den ankom fredag formiddag d. 26. juli.

Vognen var ude på sin første prøvetur d. 26. juli 2002 kl. 1210 og kørte absolut tilfredsstillende.

Vognen blev sat i trafik på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm lørdag 27. juli, hvor den kunne opleves sammen med den fra Alexandria hjemvendte tidligere københavnske ledvogn 815.

I øvrigt befinder den anden prøvesporvogn - PCC-vogn 3060 - sig også på Sporvejsmuseet som udlån fra søstermuseet i Nordtyskland - og det vil derfor være muligt at opleve begge prøvevogne i drift i Danmark samtidig. Det skete ikke i København i sin tid!

Ankomsten af prøvevogn 2412